Het is van vorig jaar geleden dat we hier ons verhaal begonnen te vertellen. We hebben ondertussen niet stilgezeten en zijn nog steeds op planning. De planning om tegen eind juni definitief naar Podobin te trekken en op 1 juli de deuren van onze B&B Emarik te openen voor jullie. Er resten ons nog welgeteld 120 dagen en die hebben we nodig. Dat we nu 'dit jaar' kunnen zeggen maakt het alleen maar spannender al zijn we maar 3 maand verder dan vorig verhaal.

Over een paar weken zijn we weer ter plaatse en leveren ze de binnendeuren die we zelf gaan monteren. Vorig jaar hebben we bij dezelfde leverancier al een paar deuren gekocht bij wijze van test. De plaatsing ervan verliep goed zodat we nu een groter aantal besteld hebben. Terwijl het vorig jaar nog een deurloze woning leek zal het er over een maand al heel wat anders uitzien. Het zijn dan vooral de deuren van de badkamers en kamers die er niet aankomen. Je kan nu eenmaal geen kamer verhuren zonder deuren :-) Alles is spijtig genoeg duurder geworden, ook in Polen. het is dus meer rekenen om ons schaars geworden budget juist te besteden en toch de sfeer aan de woning te geven die we voor ogen hadden. 

We zijn dus weer een planning aan het maken voor een 14-daagse werkperiode. Rekening houdend dat we afspraak hebben met de buren alsook de vroegere eigenaar van onze woning, de nieuwe eigenaars van een woning wat verderop, een koppel die een camping uitbaten een paar dorpen verder en nog een aantal andere buren die we een beleefdheidsbezoek willen brengen. Dit alles neemt al een hele hap uit onze planning maar doen we met plezier. Goede contacten leggen en onderhouden zijn belangrijk. iets wat ik in België mis.

In december vorig jaar zijn we gestart met het betegelen van de grootste badkamer, deze van de Travel kamer. Dit is ondertussen klaar zodat nu alle toestellen kunnen geplaatst worden; het bad, de douche, lavabo en toilet. Daarna nog wat verlichting uitkiezen en inbouwkasten plaatsen. In de badkamer van de Steampunk kamer rest nog wat siliconen aan te brengen aan de douche en de vloer te leggen in het inkomhalletje. Verder is het plan om in ons privé-vertrek wat op te ruimen zodat we ook hier verder kunnen met de vloer. Tot nu was dit zowat de opslagplaats voor alle materialen maar moet nu leeg zodat we ook deze plaats kunnen gaan afwerken en inrichten tegen juni. Wie de woning zag bij aankoop en nu kijkt ziet een enorme transformatie. De 'de kamer, Pirate, zal pas later klaar zijn. De grootste werken zijn er klaar maar er rest nog een verhoogde vloer te leggen en voor hier aan te beginnen zijn er nog een 200-tal dakpannen te verplaatsen. Pirate zal dus pas in het najaar klaar voor gebruik zijn.

We werken nu, tijdens de wintermaanden, binnen verder. Dit is ook het meest belangrijke om het comfort van de gast te waarborgen. Buiten rest er nog gevelwerken die we plannen na april, als de winter volledig voorbij is. Met een goed plan en wat hulp van de buren spelen we dit op relatief korte tijd wel klaar. De geplande petanquebaan zal wel later aangelegd worden. Deze komt op een plaats in de tuin waar een mol net voor de aanvang van de winter zijn doolhof heeft gebouwd. Een hele prestatie met al die stenen een paar cm onder het gras. Wat we wel eerder doen is wat wilde takken wegsnijden zodat de naastgelegen waterstroom zichtbaarder is. Ons bergwaterbeekje, de Porębianka mag gezien worden. Hier willen we later een kleine stijger bouwen om vandaar op een bank te genieten van het stromende water.

In België is het rekenen en puzzelen de laatste tijd. Niet financieel maar ons de vraag stellen wat we nu meenemen, wat we hier al kunnen missen en hoeveel ritten er nog moeten gedaan worden om alles in Podobin te krijgen. Ik denk dat we de laatste weken gaan chips eten en op grond slapen :-) We moeten nu ook meer rekening gaan houden met het tijdig opzeggen van verzekeringen, telefonie, internet, ziekenfonds, enz. Elektriciteit, gas en water is gewoon over te zetten naar de eigenaar van het appartement of nieuwe huurder. 

We kunnen bijgevolg al spreken van de laatste loodjes, meer dan pluimpjes. Het is zowat onze eigen "ik vertrek" verhaal maar dan zonder drama zoals iemand ons dit zo verwoordde :-)  Ik vroeg me wel af hoe het zou geweest zijn aan dit programma mee te werken. Ik heb het laatste jaar wel naar 50 afleveringen gekeken en daar veel van opgestoken. Goede tips gezien maar vooral hoe je het niet moet doen. Mijn rugzak met kennis heb ik al goed kunnen gebruiken, al is het land dan misschien de grootste uitdaging in ons plan. Ik ben er echter van overtuigt dat we onze gasten meer kunnen aanbieden dan b.v.b. een vakantie in Frankrijk, Spanje, Oostenrijk of eender welk ander Europees land. Wij hebben alles wat elk land op zich ook heeft al zal je dan voor de kust wel wat verder moeten rijden ;-) 

Vertrekken, hoe doe je dat t.o.v. iedereen die je kent? Ook hier nagedacht en oplossing gevonden. Op het werk al de zaal gereserveerd om een drink te geven voor de collega's en genodigden. Ik moet er wel aan denken op voorhand een speech te geven en wat folders te voorzien. Dat is dan weer mijn commerciële 'ik' die ook iets te zeggen heeft. Ja, er gieren nog 101 todo's door mijn hoofd en mijn lijst met afgehandelde zaken wordt enkel maar langer ook al kan ik hier en daar een lijn afvinken. Nee, die lijst zal op 30 juni niet leeg zijn, hoeft ook niet. Ook na die dag heb ik nog bezigheid nodig.

Vorige verhalen:

Werken in uitvoering

Emigreren, hoe doe je dat?

Kopen en verbouwen tijdens Corona