Ok, de teller is dan gestart en loopt tot eind juni 2022, hier is alles nog normaal. Hoe dikwijls heb ik in mijn leven al niet eens moeten aftellen? Veel, heel veel. Aftellen naar het einde van het schooljaar, aftellen naar het begin van mijn legerdienst. Daarna aftellen tot het einde van mijn legerdienst. Aftellen naar een reis, een huwelijk, bouw van mijn eerste woning. Het is gewoon elke dag een dag afvinken naar een bepaald doel. Soms moet je er wel iets voor doen zoals tickets bestellen of goederen aankopen. Nu, echter, komt er wat meer bij kijken. Het is meer dan op vakantie gaan, meer dan verhuizen naar een nieuwe woning. Voor sommigen lijkt dit op vakantie en ja we gaan naar een nieuwe woning maar dan wel in een ander land. Ze noemen dat emigreren. Hoe doe je dat?

Een totaal nieuwe ervaring want nog nooit gedaan. Het is niet voor even maar hopelijk voor altijd. Het is ook niet naar een buurland maar wel naar een buurland van een buurland, net nog niet in Verwegistan. Beginnen met een lijst te maken is altijd een goed idee. Wat je opschrijft kan je al niet meer vergeten. Vergeten misschien toch wel maar het staat zwart op wit, of blauw op wit. We zijn hierbij al een tijdje gestart, met alles op te schrijven. En eigenlijk hebben we zo al een aantal lijsten zoals bv. wat er nog in de woning te doen is. Schilderen, deuren plaatsen, badkamer betegelen enz. Een lijst van wat we ter plaatse in het gemeentehuis nog moeten vragen. Een lijst van goederen die we nog moeten aankopen, enz. Het is nu tijd voor de lijst der lijsten.

Oooh wacht nog even, die lijst is pas een paar maand voor de verhuis. Eerst nog 2 extra lijsten: Wat te doen en te vragen in België (1) en wat te doen en te vragen in Polen (2). Vertrekken uit België betekend dat je geen adres meer hebt, of je zou je woonst behouden als buitenverblijf. Maar dat heb ik niet. Betekend dan wel dat je je op het gemeentehuis moet uitschrijven. Als je in België van de ene gemeente naar een andere verhuisd kan je gewoon in het gemeentehuis je inschrijven op het nieuwe adres. Als je naar het buitenland gaat niet. Je verlaat het grondgebied. Dit is al een belangrijk weten dat zeker op de eerste lijn komt van het lijstje (1). Bankaccount zou je kunnen behouden omdat je in elk Europees land een account kan aanvragen maar waarom zou je dat doen? Voor later het pensioen kan je immers een buitenlandse rekening opgeven. Op tijd je huurcontract opzeggen is belangrijk, verzekeringen op tijd opzeggen, ziekenfonds wordt opgezegd. Je moet je immers laten verzorgen in het buitenland, dus daar in orde zijn, en zorgen dat de kat onderkomen heeft. Bedoeling is dat onze kat niet meegaat naar Polen. Ettelijke vergaderingen gingen over het item dieren in een B&B. De pro's en contra's. De uitslag van die vergadering was: geen dieren in ons huis, toch niet groter dan een kleine spin want die zijn al moeilijker buiten te houden. Of maken we hier een plan B voor?

Eens dit allemaal achter de rug is er nog een onderdeel te doen. het verhuizen zelf. Het appartement dat we huren moet leeg gemaakt worden. De verhuis is bij ons eigenlijk al één jaar aan de gang. Telkens we naar Polen reizen is onze camionette die we speciaal aankochten volgeladen met spullen. Van een appartement met 70m² woonruimte naar een huis met meer dan 400m² zou je denken dat we te weinig meubelen hebben en het appartement nu al zowat leeg staat. Dat zou kunnen kloppen mochten we hier niets aangekocht hebben tijdens solden, promoties, ed. Alle bedden bv. zijn hier aangekocht en dan naar Polen gebracht. Of zelfs van Polen naar België om dan weer naar Polen te brengen :-)

Het komt er op neer dat buiten al die extra meubels er nog maar bitter weinig eigen zaken zijn verhuisd. Ja , we hebben nog wel die 9 maand, min 1 week, maar we voorzien geen verhuiswagen. Dat wordt dus rekenen hoeveel er in de camionette kan en op de agenda nazien hoeveel keer we nog naar Polen gaan voor eind juni. Onze "Wat te doen en te vragen in België lijst staat dus al goed gevuld. In ons hoofd zijn we met deze voorbereiding ver klaar.

Aja, ik ging het hier hebben over emigreren en geen waslijst opsommen van wat we verhuizen. Dat heb je dan als je in je hoofd al verder zit dan de werkelijkheid. Het verhaal gaat verder ongeveer 9 maand nadat we het laatste hebben ingeladen, de deur achter ons dicht trekken en de rit van 1360km aanvatten naar Podobin. Om die periode te overbruggen kan je nu best even een koffie gaan drinken of kijken dat het eten niet aanbrand. Ik neem een koffie....

oktober -> november -> december -> januari -> februari -> maart -> april -> mei -> maandag 27 juni 2022

We zijn aangekomen in de toekomst. Daar er nog niemand de toekomst kan voorspellen buiten de weerman als hij de juiste weermodellen analyseert is dit alles onder voorbehoud van gewenst verloop der dingen. Zo is dus ook onze vertrekdag momenteel vastgelegd op maandag 27 juni 2022. Daar we onze B&B openen het eerste weekend van juli is het logisch dat we er al eerder zijn om de laatste meubels op hun plaats te brengen en we alle verhuurde kamers nog eens opfrissen. We zijn al in de gemeente Niedźwiedź ingeschreven sinds we ons huis kochten maar nu moeten we aangeven dat we er permanent komen wonen. Dus ook een beetje zelfde manier als in België. Wat er nu bijkomt is je te registreren in de Belgische ambassade van Polen. Deze bevind zich in Warschau op een kleine 400 km van ons huis. Dit hoeft niet de eerste dag. je hebt hiervoor een aantal weken tot maanden, dat moet ik nog nazien. Er is wel een consulaat in Krakau, voor ons veel dichter, maar die verwezen ons door naar Warschau. Dat gaan we nog moeten inplannen op de kalender van 2022. 

De maanden die er nu aankomen gaan goed gevuld zijn. In november gaan we al een paar zaken regelen in Polen. De aangifte van de B&B aan de gemeente (lijst van hoeveel kamers, wat we aanbieden, enz.) Uitkijken naar welke dokter we kunnen gaan, welk hospitaal in de buurt is en welke diensten die aanbieden. Vandaag is ons huis nog niet klaar. er resten nog wat zaken te doen zoals het plaatsen van bijna alle binnendeuren. Openingsweekend dus op zaterdag 2 en zondag 3 juli 2022. De eerste gasten worden extra verwend. Oei, nog een lijstje te maken....

 

 Vorige afleveringen:

  1. Hoe het allemaal begon
  2. Kopen en verbouwen tijdens Corona
  3. 9 maand zwanger zonder kind