Het werd opgericht in 1981 en beschermt het centrale deel van de Gorce. Het Karpaten Woud is de grootste natuurlijke rijkdom van deze bergen. Het minst veranderd door de mens zijn gemengde bossen van de lagere bergzone, bekend als het Karpatische beukenbos. De hoogste heuvels zijn bedekt met een sparrenbos en bezetten de bovenste bergzone. Over een uitgestrekt gebied worden bomen oud en sterven ze, om plaats te maken voor de jongere generatie.

De open plekken in de bergen zijn van bijzondere waarde voor het landschap en de natuur van het Gorce-gebergte. Ze zijn ontstaan ​​als resultaat van de traditionele pastorale economie. De overblijfselen van de oude cultuur zijn houten hutten die de regionale architectuur van Zagórz en Podhale vertegenwoordigen.

Het uitgestrekte boscomplex met een mozaïek van open plekken creëert de flora van het Gorce-gebergte en een leefomgeving voor tal van dieren. Grote roofdieren worden geassocieerd met het oerwoud: wolven, lynxen en hoefdieren. De verscheidenheid aan stands is gunstig voor het nestelen van vele vogelsoorten. Onder hen zijn zo zeldzaam als de oehoe en de auerhoen. De rijke vegetatie van bossen en bloemrijke weiden creëert leefgebieden voor ongewervelde dieren, vooral insecten. Dankzij de diverse flora en fauna die ermee gepaard gaat, wordt Gorce gekenmerkt door een grote biologische diversiteit. Het behoud ervan is een van de belangrijkste taken van het Gorce National Park.

Weidse uitzichten op de naburige berggroepen, vooral het Tatra-gebergte, moedigen mensen aan om langs de Gorce-paden te wandelen.