Auschwitz was een concentratiekampcomplex dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland rondom de Poolse stad Oświęcim (Duits: Auschwitz) in het geannexeerde deel van Polen werd opgezet. Auschwitz was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond aan het einde van de oorlog uit Auschwitz I (het basiskamp (Duits: Stammlager) ten zuidwesten van de stad), Auschwitz II-Birkenau (het Vernichtungslager (vernietigingskamp) ten westen van de stad), Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp ten oosten van de stad bij de IG Farben-fabriek) en tevens tientallen subkampen.

Om het Auschwitz-monument te betreden, moeten alle bezoekers, ook degenen die in georganiseerde groepen komen, hun persoonlijke toegangspas en identiteitsbewijs bij zich hebben. Alle rondleidingen starten in voormalig kamp Auschwitz I.
Bezoeken aan het museum door kinderen onder de 14 jaar worden afgeraden. Toegangspassen voor individuele bezoekers kunnen niet worden gewijzigd of geretourneerd, geannuleerd en terugbetaald.

BEZOEKUREN

Het museum is het hele jaar door zeven dagen per week geopend, behalve op 1 januari, 25 december en Paaszondag. U kunt het bezoek starten op de volgende uren*:

8:00 - 14:00 december
8:00 - 15:00 januari, november
8:00 - 16:00 februari
8:00 - 17:00 maart, oktober
8:00 - 18:00 april, mei, september
8:00 - 19:00 juni, juli, augustus
* Dit zijn de openingstijden van het Museum. Een bezoeker mag 90 minuten na het laatste toegangsuur op de site van het Museum blijven (d.w.z. 17:30 in februari of 20:30 in juli)